Vannbåren varme

Vannbåren varme betyr at varme distribueres med vann. Dette er oftest gjennom radiatorer og gulvvarme. Vannet blir varmet opp av en varmepumpe som enten tar varme fra luft eller væske.

Dette systemet er et populært alternativ til vanlige varmeovner som bruker strøm til å varme opp luften rundt oss. I stedet varmes vannet opp til en bestemt temperatur ved hjelp av en varmepumpe og deretter sendes vannet gjennom radiatorer som avgir varmen.

Enova støtte

Visste du at du kan motta opp til 10 000 kroner i støtte fra Enova om du legger om til vannbåren varme? For å få støtte forutsetter det at du samtidig investerer i en fornybar energikilde.

Har du, eller vurderer du vannbåren varme?

Med årevis med erfaring, kan du være sikker på at du vil motta den beste rådgivningen og utførelsen som er tilgjengelig for å dekke dine behov.

Vi installerer vannbåren varmesystem i private hjem, hytter og næringsbygg. Med vårt dyktige team kan du være trygg på at installasjonen vil bli utført raskt, effektivt og til den høyeste standarden. Vi kan også hjelpe deg å finne det beste systemet for dine spesifikke behov, og gi råd om hvilken type teknologi og varmekilde som vil gi mest for pengene.

Luft til vann

Denne typen varmepumpe er den mest vanlige og enkleste å sette opp. En luft-til-vann-varmepumpe er et system som bruker det ytre miljøet til å generere og overføre termisk energi. Luft til vann varmepumpe fungerer ved å trekke inn luft utenfra, vanligvis gjennom en vifte, og overføre den latente varmen til en kjølevæske. Væsken sendes deretter gjennom en kompressor som øker temperaturen ytterligere før den presses inn i en kondensator hvor den lagrede energien frigjøres til vannet i varmtvannstanken eller sentralvarmesystemet. På denne måten kan luft-til-vann-varmepumpen effektivt utvinne mer energi fra samme mengde uteluft enn tradisjonelle varmesystemer.

Kondensatoren bidrar også til å redusere trykket og muliggjøre en mer effektiv energioverføring. Prosessen starter på nytt når det avkjølte kjølemediet presses ut av kondensatoren og går gjennom en fordamper der det absorberer varme fra luften i rommet, før det presses ut igjen for å starte hele prosessen på nytt. Denne syklusen sørger for kontinuerlig overføring av varmeenergi mellom det indre og det ytre miljøet, noe som sikrer effektiv oppvarming uansett årstid.

Luft til vann-pumper er en utmerket måte å spare energi på, ettersom de bruker mindre strøm enn tradisjonelle kjeler eller strøm radiatorer, samtidig som de gir langsiktige besparelser på strømregningen. Ved å bruke en luft til vann varmepumpe kan du holde deg komfortabel samtidig som du sparer penger på strømregningen.

Væske til vann

Væske til vann varmepumper benytter enten bergvarme, sjøvarme eller jordvarme. Dette betyr at energien hentes fra steder hvor temperaturen er minst 4 grader. En væske til vann varmepumpe leverer effektivt og kostnadseffektiv varme til boliger og industri. Hovedprinsippet bak dette systemet er overføring av varmeenergi fra en flytende kilde som bergvarme, jord eller vann til en oppvarmet vannkilde. Prosessen foregår ved hjelp av en kompressor og en rekke spoler som overfører varmeenergi fra ett medium til et annet. Kompressoren komprimerer væsken til damp under høyt trykk og overfører energien til spolene som deretter varmer opp luften eller vannet i systemet.

Hovedkomponentene i denne typen varmepumpe er fordamper, kondensator, ekspansjonsventil og kompressor. Fordamperen bruker varmeenergi fra væsken til å fordampe en del av væsken, mens resten forblir i sin opprinnelige form. Den fordampede væsken passerer deretter gjennom en ekspansjonsventil der den avkjøles før den når kondensatorbatteriet. Her utvinnes varmeenergien fra den avkjølte dampen ved at den kommer i kontakt med et annet medium (vanligvis luft), noe som resulterer i varmeoverføring.

Derfra ledes den varme luften til kompressoren der den komprimeres tilbake til sin opprinnelige væskeform og sendes tilbake gjennom systemet igjen, slik at mer varmeenergi kan absorberes av et annet medium før den ledes inn i en lagringstank eller direkte inn i hjemmet ditt for oppvarming. Ved å gjenta denne syklusen flere ganger i løpet av levetiden er væske til vann varmepumpe en effektive oppvarmingsløsning

Selv om disse systemene i utgangspunktet er dyrere enn tradisjonelle oppvarmingsmetoder på grunn av at det enten må borres ned i grunnen, legges slanger under jorden eller lengre slanger legges i innsjø/sjø, kan de spare deg penger i det lange løp ved å være ekstremt kostnadseffektive i drift.

Fordeler:

 • Egnet for boliger med betydelige oppvarmings- og varmtvannsbehov.
 • Leverer varme til vannbårne anlegg, som sikrer en jevn og komfortabel temperatur innendørs.
 • Lave drifts- og vedlikeholdskostnader.
 • Ingen synlig utendørs enhet.
 • Høyere energisparing enn luftbaserte varmepumper, da varmekilden opprettholder en stabil temperatur hele året rundt.
 • Store deler av boligens varmtvannsbehov dekkes.
 • Kan også benyttes for kjøling om sommeren ved bruk av viftekonvektorer.
 • Har lengre levetid sammenlignet med andre typer varmepumper.
 • Driftssikker og stillegående, både innendørs og utendørs.
  Ikke noe lokalt utslipp som man finner ved bruk av bioenergi.
 • Du kan få støtte gjennom Enovas tilskuddsordning, Enovatilskuddet.

Ulemper:

 • Høy engangskostnad
Vi gjør også service og vedlikehold på eksisterende systemer. Dette inkluderer kontroll av varmeanlegg, etterfylling av varmebærer, kontroll av bevegelige deler og en generell sjekk av systemet for å sikre at det fortsatt fungerer feilfritt. Regelmessig service av systemet ditt kan bidra til å forhindre unødvendige problemer og potensielle skader som kan være kostbare å reparere.

Hvorfor benytte vannbåren varme?

Vannbåren varme er et populært alternativ til vanlige varmeovner fordi det gir en jevnere og mer behagelig temperatur i rommet. I stedet for konstant luftstrøm blir varmen tilført via en radiator som gir fra seg varme. Dette betyr at temperaturen holder seg jevnere i rommet, noe som kan redusere faren for tørr luft og det er enklere å opprettholde en god luftkvalitet.

Vannbåren varme er også en miljøvennlig måte å varme opp hjemmet ditt på. I motsetning til ovner som bruker strøm, er vannbåren varme en billigere og mer effektiv metode som kan gi et trygt og effektivt oppvarmingsanlegg i årevis fremover.

Hvorfor skal du velge oss for dine vannbårne varmebehov?

Viken rørlegger er din beste partner når det gjelder å levere og installere vannbåren varme i ditt hjem eller næringsbygg. Vi har årevis med erfaring og kunnskap om vannbåren varme, og vi vil alltid jobbe for å finne de beste løsningene for deg og dine behov.

Bestill befaring

Kontakt oss